INFORMATIONSFILM ÄR VÅR PARADGREN

En informationsfilm hjälper dig sälja en specifik produkt eller tjänst. Våra kunder är till 70 % företag inom tillverkningsindustrin och därför har informationsfilm blivit vår paradgren. En informationsfilm kan kosta mindre än en broschyr. Filmbyggarna gör filmer som är enkla och pedagogiska.

informationsfilm

Som med allt marknadsmaterial ska filmerna vi gör stärka våra kunders varumärke.

Vår utmaning är att arbeta tidseffektivt men utan att tumma på kvalitén. Det gäller både vid inspelning och efterproduktion.

I en undersökning från Wyzowl anger 79 % att de hellre ser en film för att lära sig mer om en produkt än att läsa en text om densamme. En informationsfilm eller en animerad informationsfilm är därför inte bara ett effektivt sätt att marknadsföra sig, det kan även minska dina kostnader för personaltid som läggs på utbildning och support.

För bakgrundsmusik har vi ett låtbibliotek med över 20 000 låtar. Till skillnad från andra låtbibliotek på nätet, äger vi rättigheterna till musiken vi använder. Därför kan vi garantera att ni aldrig kommer att få problem med upphovsrätten till musiken.

Många andra låtbibliotek äger nämligen inte musiken de erbjuder och kan därför inte garantera att upphovsmännen inte kommer att registrera sin musik på exempelvis Stim eller motsvarande organisationer ute i Europa.

Informationsfilm

Publicering av informationsfilm

När det gäller att publicera film brukar våra kunder ofta lägga ut dem på sin webbsida, LinkedIn, och andra sociala medier. Andra alternativ är att skicka en länk i ett mejl till blivande kunder.

Vimeo och Youtube

Ett alternativ till att lägga upp film på Youtube är att starta en kanal på Vimeo och ladda upp filmen där. Det kan se lite proffsigare ut än Youtube eftersom man då undviker att andra filmer än sina egna dyker upp när filmen är slut. På Vimeo är det fritt från annonser. Det kan se oprofessionellt ut när en film ligger på en hemsida, länkad från YouTube, och det efter att filmen är klar, börjar spelas en helt annan film som inte har något med ditt företag att göra.

I både Vimeo och Youtube går det att ställa in olika säkerhetsinställningar. Exemplevis om tittaren får ladda ner filmen, har möjlighet att skriva kommentarer eller dela filmen på olika sätt. Det går även att lösenordsskydda eller hålla filmen dold, så att bara de med tilldelad direktlänk kan se filmen. Vimeo ger större möjlighet att anpassa den inbäddade spelaren.

Vimeo som sajt är blockerad och kan inte ses i Indonesien. Youtube däremot, är blockerad i Kina, Sudan, Sydsudan, Turkiet, Syrien och Pakistan.

Lista på fördelar

Flest användare – Youtube

Sökoptimering – Youtube

Mobilfilmer – Youtube

Kostnad – Youtube (gratis även för företag)

Teknisk support – Vimeo

Lagring – Youtube (obegränsad, gratis, lagringsyta)

Annonsfrihet – Vimeo

Community – Vimeo (lugnare debattklimat)

Privat-inställningar – Vimeo

Anpassa spelaren -Vimeo

Analysverktyg (mäta tittarnas beteende) – Youtube

Flera plattformar

Eftersom det krävs en del resurser och tankekraft är det bra att lägga upp en film på flera olika digitala plattformar, nyhetsbrev, webbsida. Det går att göra olika längder av en film eller olika storlekar. Exempelvis en längre film som läggs på webbsida och som görs till kortare versioner för sociala medier.

Personuppgifter

Film räknas enligt dataskyddsförordningen som personliga uppgifter. Därför ska man exempelvis inte filma närbilder på personer på stan som inte själva godkänt detta. Även skolor, sjukhus och badhus är extra känsliga. Där ska man alltid fråga verksamheten om tillåtelse och inte filma personer som inte blivit informerade innan.

Informationsfilm

Nyhetsbrev

Det går att lägga in film direkt i ett nyhetsbrev. Men många webbläsare stödjer tyvärr inte det än. Däremot finns det ofta möjlighet att lägga till en länk i form av en bild eller text. När man sedan klickar på den länken öppnar sig en ny session av webbläsaren där filmen visas på exempelvis Vimeo eller YouTube. 

Facebook

Facebook gillar film och rankar dem ofta högt. Det gäller speciellt film som läggs in direkt i Facebook istället för att länkas in från Vimeo och Youtube. Detta för att Facebook vill behålla sina besökare. Det är bra om det händer något de tre första sekunderna i en Facebookfilm eftersom många scrollar snabbt det råder stark konkurrens om uppmärksamheten. Det är också bra om din film är textad, då många föredrar att titta utan ljud. 

Mässor

Film i en monter på mässor är lite speciellt. Man får ofta bara några sekunder på sig att fånga besökarnas uppmärksamhet. Därtill brukar ljudvolymen vara hög. Därför brukar vi rekommendera en tyst film med stora bilder och/eller rörelse samt förklarande text och grafik, så att besökare stannar till en stund och tittar. 

Vi kan specialanpassa din film för att göra den så effektiv som möjligt. Vi har tidigare bland annat justerat en film så att den kunde användas i en app, så att kunden kunde välja att visa valda delar till sina besökare beroende på vilken del av filmen som var intressant för tillfället. Vi kan också anpassa filmen så att olika skärmar visar olika saker, till exempel ett fordon som åker ut ur en skärm och in i en annan och sedan tillbaka. 

Informationsfilm

 

Capture screen-film som animerad informationsfilm för att förklara en mjukvara eller webbgränssnitt.

En capture screen-inspelning innebär helt enkelt att vi filmar av det som sker på en skärm med ett särskilt program. Sedan klipps filmen i efterproduktion precis som en vanlig instruktionsfilm. 

Varför capture screen?

Capture screen är som en animerad informatinsfilm och kan väldigt effektivt beskriva hur man använder och/eller jobbar i ett program i till exempel en dator. På YouTube finns det idag så kallade tutorials som hjälper användare att komma igång och utvecklas i nästan vilket program som helst, för att inte tala om alla på YouTube som spelar spel och pratar till dem.

Manus

Innan man börjar är det viktigt med manuset som precis i andra filmer är det som är bland det viktigaste och som styr klippningen. Så när manuset är klart läses en voice-over in. Om det passar kan vi lägga till bakgrundsmusik för att fylla ut tomrummen. 

Olika nivåer

Innan man börjar spela in är det viktigt att komma fram till vilken nivå man vill lägga sig på. 

Enklast är att bara spela in exakt det som händer på skärmen. Vi brukar spela in i högre upplösning än det färdiga materialet, vilket gör att vi kan zooma in i bilden om det skulle behövas.

Nästa steg skulle kunna vara att markera delar av bilden för att förtydliga. Där kan vi sedan lägga in pilar, cirklar eller annan grafik för att förtydliga något.

En variant är att inte spela in muspekaren utan i stället animera in en större eller anpassad pekare som tydligare visar var man klickar i bilden.

Ibland animerar vi in en tecknad figur som pekar och som leder tittaren genom instruktionen med en speakerröst. 

Informationsfilm

Redigering

Vi redigerar oftast filmerna i Adobe Premiere Pro och vid behov animerar vi i Adobe After Effects och Character Animator. Som vanligt skickas ett första utkast till kunden för några sista justeringar och när de är fixade så är filmen klar!

Behöver ni hjälp med att göra en capture screen-film eller en animerad informationsfilm? Ring oss på 0727-280 355 eller mejla info@filmbyggarna.se

Informationsfilm

Att streama live

Vad är streaming?

Streaming innebär när exempel musik eller film spelas upp via nätet och filen laddas upp samtidigt som man lyssnar/tittar. Det innebär att om man vill spola fram lite i till exempel filmen, så kan det ta en liten stund innan filmen kommer igång igen, beroende på vilken bandbredd man har.

Vad är då Livestreaming?

Livetreaming är streaming men med den skillnaden att det sänds direkt.

Den enda egentliga skillnaden mellan live-TV och Livestream är att den förstnämnda sänds på TV och den andra sänds över Internet. I övrigt så ställs det samma krav på den som utför streamingen. En livestremad filmning kan självklart spelas in så att man kan titta på den efteråt, om avsändaren önskar detta.

Hur fungerar livestreaming?

Bilden och ljudet tas upp på samma sätt som en vanlig inspelning, exempelvis med kamera och ”mygga” eller riktmikrofon.

Du behöver en så kallad breakout-box på datorn som kameran och mikrofonen kopplar in sig på. På datorn finns sedan en programvara som streamar ut på nätet. Det är viktigt för sändningen att ha tillgång till en hög bandbredd där man sänder ifrån.

Hur fungerar livestreaming med flera kameror?

När inspelning sker med flera kameror krävs ett mixerbord för bild och ljud.

Vid sändningen måste en person (en så kallad bildmixer) sitta vid mixerbordet och välja vilken bild (och ljud) som ska sändas live.

Det krävs skickliga TV-fotografer och bildmixer för att få rätt rytm i klippningen. Detta eftersom klippningen sker live och då blir det sekundsnabba beslut.